Sběr dřeva

31.10.2012 20:14

 

Pro výrobu didgeridoo je klíčové pracovat s kvalitním, vyzrálým suchým dřevem. Možná právě přemýšlíte, jestli je možné uříznout jakýkoliv strom a pustit se do výroby. Není to tak jednoduché. Čerstvé dřevo obsahuje spoustu vody a je nutné jej nejdříve vysušit. Tenhle proces probíhá v závislosti na druhu dřeva, období ve kterém bylo sklizeno a okolních podmínkách při sušení. Využívám k tomu jednoduchou konstrukci, do které dřevo na delší čas uložím. Okolo dřeva může volně proudit čerstvý vzduch a sušení a vyzrávání probíhá zcela přirozeně nejméně 4 roky.

Husté zimní dřevo, získávám nejčastěji mezi prosincem a únorem v zimě v období vegetačního klidu, kdy strom shromáždí vodu do své kořenové části. Je možné následovat prověřené rady a sklízet na základě měsíčních cyklů, což má za následek, že dřevo lépe schne, méně praská a je méně přitažlivé pro dřevokazný hmyz. 

V současné době nejčastěji vyrábím nástroje z buku, jasanu, břízy, olše, jívy, jeřabiny, lískového oříšku a jabloně.

Využívám pro sklizeň lesní prořezávky, nebo prořezávky v okolí železničních tratí, zejména v období zimních polomů se dá s lesníky a železničáři dobře domluvit. Možností je také okolí lesů a luk, obrostlé množstvím náletových dřevin a nejrůznější houštiny, kterým prořezávka prospěje. Ovocné stromy, lísky, některé břízy a jívy potom většinou pocházejí z vlastní zahrady.

Veškeré dřevo se kterým pracuji pochází z Vysočiny, kde strom roste v poměrně nehostinném prostředí. Léto tu začíná o týden později a končí o týden dříve. Průměrné teploty jsou nižší a půda mnohdy písčitá a neúrodná. Tohle vše se podepisuje na menších ročních přírůstcích. Letokruhy jsou blízko u sebe a dřevo tak získává o něco vyšší hustotu a kvalitu.