Ošetření povrchu nástroje

31.01.2013 20:14

 

Po slepení obou polovin odstraním všechny svorky a nástroj si pečlivě prohlédnu. Hodnotím, zda bude vhodné ošetřit suky a různé přirozené prohlubně. K ošetření těchto obvykle minimálních nedostatků používám hmotu vytvořenou smícháním lepidla a dřevěného prachu vzniklého při půlení nástroje.

Nyní je na řadě povrchová úprava. Někdy pouze zahladím větší nedokonalosti a ponechám nástroji hrubý "neotesaný" vzhled. V ostatních případech používám k dosažení hladkého povrchu několik druhů smirkových papírů, případně cidliny. Brusný papír najde také své uplatnění v zahlazení nedokonalostí v oblasti vstupu a výstupu nástroje, přičemž v případě vstupu upravuji otvor obvykle na 30 mm, což je standardní velikost vyhovující většině hráčů. Nadále je možné vstupní otvor rozšířit či zúžit podle individuálních požadavků za pomocí včelího vosku

 

Nástroj je již téměř hotový a následuje jeh zdobení. Používám barevná mořidla na olejové i vodní bázi v nejrůznějších odstínech. Poté nástroj přetřu bezbarvým nezávadným lakem který splňuje vyhlášku MZ ČR č.84/2001 Sb. a je certifikovaný i pro použití na hračky určené pro děti do 3 let. Didgeridoo tak získá ochranu před nepříznivými vnějšími podmínkami. Není výjimkou, že je přirozená kresba dřeva natolik hezká, že nástroj přetřu pouze směsí olejů a nechám vyniknout jeho přirozeným odstínům.

K ošetření povrchu používám mnohdy také směs olejů tvrzených pryskyřicí. Umožním tak zachování přírodního charakteru nástroje a velmi příjemný povrch na dotek.

 

Posledním krokem je prolití dutiny nástroje. Tento krok využívám za účelem vnitřní ochrany dutiny a lepeného spoje. Obyčejně nezávadným lakem, v případě striktně přírodního ošetření nástroje dutinu ošetřím rozehřátou směsí vosku smíchaného se smolou.