Výroba didgeridoo část I

15.11.2012 13:08

 

Když už máme materiál ze kterého budeme nástroj vyrábět předsušený, zbývá ještě odstranění kůry a dosušení dřeva při pokojové teplotě. Dalším bodem je doladění vnější podoby do finálního tvaru. Odstranění kůry je možné provést úplně či částečně dle uvážení. Používá se k tomu nástroj  zvaný poříz, ale je možné si pomoci i nožem. Stejně tak můžeme po odstranění kůry odebrat část dřevní hmoty, osobně dávám přednost ruční práci s pořízem a následně hoblíkem, ale je možné použít i úhlovou brusku, případně obrábění na soustruhu. Posledním krokem je naznačení budoucího vnitřního profilu na obou koncích tužkou, tedy jaký průměr bude didgeridoo mít na vstupu a na konci.

Tvorba dutiny je možná dvěma způsoby a to za pomocí vrtáků (nebozezů), a nebo půlením a ručním dlabáním dláty. V souvislosti s vrtáním je nutné mít několik velikostí nebozezů a ideálně také dřevo s drážkou uprostřed (černý bez), která povede směr vrtání a je tak možné vrtat i mírně zakřivené kulatiny.

V současné době se při výrobě nástrojů řídím druhou zmíněnou metodou. Budoucí didgeridoo rozpůlím na dvě poloviny na pásové pile. Dostupnou alternativou je použití cirkulárky nebo rozštěpením klínem a sekyrkou, avšak kvalita řezu je hodně rozdílná a nastává problém se zakřiveným materiálem. Půlit je také možné ruční pilkou. Tento způsob je hodně náročný a to i v případě měkkého dřeva.