Výroba didgeridoo část 4

31.01.2013 20:14

Po slepení obou polovin odstraním všchny svorky a nástroj si pořádně prohlédnu. Může se stát že objevím vnější prasklinku vzniklou v průběhu schnutí kulatiny, případně hodnotím zda je vhodné ošetřit suky a různé přirozené prohlubně. K ošetření těchto obvykle minimálních nedostatků používám hmotu vytvořenou smícháním lepidla a dřevěného prachu vzniklého při půlení konkrétního nástroje.

Nyní je na řadě povrchová úprava. Někdy pouze zahladím největší nedokonalosti a ponechám nástroji hrubý "neotesaný" vzhled. V ostatních případech používám k dosažení hladkého povrchu několik druhů smirkových papírů, případně cidliny. Brusný papír najde také své uplatnění v zahlazení nedokonalostí v oblasti vstupu a výstupu nástroje, přičemž v případě vstupu upravuji otvor na 30 mm, což je standardní velikost vyhovující většině hráčů. Nadále je možné vsupní otvor rozšířit či zůžit podle individuálních poždavků za pomocí včelího vosku.

 

 

V této fázi je již nástroj téměř hotový a následuje jeho případné zdobení. K tomu používám barevná mořidla na olejové i vodní bázi v nejrůznějších odstínech, a to jak chemického původu tak vlastní výroby. Následně nástroj přetřu bezbarvým nezávadným lakem který splňuje vyhlášku MZ ČR č.84/2001 Sb. a je certifikovaný i pro použití na hračky určené pro děti do 3 let. Lak jednak zacelí případné mikrotrhliny, ale také dává didgeridoo ochranu před nepříznivými vnějšími podmínkami. Není vyjímkou, že je přirozená kresba dřeva na tak vysoké estetické úrovni, že nástroj přetřu pouze bezbarvým lakem, nebo olejem a nechám vyniknout přirozeným odstínům daného dřeva.

K vnějšímu ošetření povrchu nástroje používám někdy také pouze olej. Nechrání sice dřevo tak dobře jako pevný lak, ale zato umožňuje zachování přírodního charakteru nástroje a tedy i velmi příjemný povrch na dotek.

 

 

Posledním krokem je prolití vnitřní části nástroje tím, čím je vytřená dutina. Obvykle se jedná o nezávadný polyuretanový lak, v případě striktně přírodního ošetření nástroje proleju didgeridoo rozehřátou směsí vosku smíchaného se smolou . Tento krok využívám za účelem ochrany dutiny a spoje zevnitř a zacelení případných vnitřních nedokonalostí lepeného spoje.