Jak začít

04.11.2013 13:27

 

Líbí se Vám podmanivý zvuk didgeridoo, možnost vytvářet hudbu pouze podle sebe, bez not, na základě intuice, chtěli byste se naučit ovládat nástroj, který dala lidem samotná příroda, jež svojí jednoduchostí, zkrátka nezapadá do moderního pojetí hudebního nástroje, ale svým zvukovým projevem a mohutnou vibrací je schopen nabídnout něco neobyčejného, zvláštního až tajemného?

Jak tedy začít? Jak si vybrat vhodné didgeridoo? Co když se mi nástroj nepodaří  vůbec rozeznít? Co když se mi nástroj rozeznít podaří, ale nezvládnu techniku cirkulárního dechu?

Tyto otázky a jistě ještě spoustu dalších si pokládá mnoho začátečníků. V následujícím textu se na ně pokusím odpovědět.

Hra na didgeridoo je v první řadě záležitostí relaxace.  Pokud jste vystaveni stresu, spěchu moderní doby, může být chvíle strávená s nástrojem momentem, který věnujete uvolnění  a odpočinku.

Kromě relaxace má také hra a zejména používání cirkulárního dechu pozitivní vliv na dobré okysličení krve, kapacitu plic a je dobrou prevencí proti rýmě.

Máte-li pochybnosti, zda dokážete nástroj vůbec rozeznít, vyzkoušejte si to na nějaké náhražce. Dobře může posloužit novodurová trubka, smotaný balící papír, spojené papírové role od alobalu a podobně. Největší překážkou obyčejně bývají  „ztuhlé rty“ . Je tedy vhodné se před samotným zkoušením co nejvíce uvolnit a nechat rty velmi volně „brumlat“ spolu se snahou o co nejmenší mezeru mezi nimi, tak aby byla spotřeba vzduchu co nejmenší. 

Špatně se to popisuje, ale jednoduše to vypadá. Nejlepší ukázkou bude video: www.youtube.com/watch?v=r_rHVkAaCes (3 jednoduché techniky jako rozehřátí před didge hrou)

Další kapitolou je cirkulární dech. Dle nejnovějších poznatků je ideální naučit se cirkulární dech hned v začátku.  První věcí je pochopení samotné podstaty tohoto procesu a další je jeho následné plynulé používání. Podstatou je vytvoření tónu/ zvuku pouze za pomocí vzduchu ve tvářích. Všimněte si, že pokud máte nafouknuté tváře vzduchem, můžete volně nadechovat i vydechovat nosem. Důležitou věcí je také rytmus, jednotlivé nádechy a výdechy by měly být pravidelné – v určitém intervalu. Používat cyklický dech není nic těžkého, jde především o zapojení dosud nepříliš využívaných svalů a pro začátečníka je pouze otázkou času, kdy tuto techniku správně pochopí a začne využívat sám od sebe – přirozeně. Avšak hodina strávená s lektorem Vás může hned v začátku výrazně posunout dál. V České republice je několik lektorů, někdy také vyučují hru na didgeridoo i samotní výrobci.

Pokud jste z Brna, nebo máte možnost do Brna dojíždět doporučil bych Vám lektora a vynikajícího hráče Dalibora Neuwirta. Je to velmi otevřený a příjemný člověk, který má spoustu zkušeností s učením začátečníků, ale i pokročilých hráčů a rád Vám předvede hned několik druhů jednoduchých rytmů a zvuků, při kterých Vám půjde učení cirkulárního dechu téměř samo.

 

Kdo by se rád inspiroval sérií Daliborových video lekcí, koukněte se zde, jsou volně přístupné:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLnzorp1XCyfCuly9wdFFNDoL5ZVCGSKUz